Oost-Vlieland is na de ondergang van het oorspronkelijk grotere West-Vlieland in het midden van de 18de eeuw het enige dorp van het eiland.

Het dorp Oost-Vlieland

Oost-Vlieland is een charmant en historisch dorp op het eiland Vlieland, dat al meer dan 700 jaar oud is. Het dorp is ontstaan in de middeleeuwen als nederzetting rondom een kerk en een kasteel. Het kasteel, genaamd Het Huys ten Vlieland, werd gebouwd in de 14e eeuw en diende als verdedigingswerk tegen de Vikingen. Het kasteel heeft echter nooit zijn oorspronkelijke doel gediend, omdat de Vikingen nooit op Vlieland zijn geland. In plaats daarvan werd het kasteel gebruikt als verblijfplaats voor de lokale heren en later als gevangenis.

Oost-Vlieland is ook de thuisbasis van de oudste reddingsboot van Nederland, genaamd de 'Joan Hodshon'. De reddingsboot is gebouwd in 1830 en is nog steeds te bewonderen in de haven van Oost-Vlieland. De Joan Hodshon heeft vele levens gered tijdens haar lange diensttijd en wordt beschouwd als een belangrijk cultureel erfgoed van Vlieland. Elk jaar wordt er een traditionele roeiwedstrijd gehouden tussen reddingsboten, waaronder de Joan Hodshon, ter ere van de heldhaftige reddingsacties van de lokale reddingsbrigade.

Het dorp heeft een sfeervol centrum met gezellige cafés, restaurants en winkels. Je vindt er ook het oude raadhuis van Vlieland, dat stamt uit de 18e eeuw. Het raadhuis heeft een bijzondere gevel met een klok en het wapen van Vlieland. Het is een populaire plek om te fotograferen vanwege de historische uitstraling.

Oost-Vlieland heeft ook een prachtig breed zandstrand dat zich uitstrekt over de hele oostkust van het eiland. Het strand is populair bij toeristen en locals en biedt volop ruimte om te zonnen, zwemmen en wandelen. Op het strand vind je ook diverse strandpaviljoens waar je kunt genieten van een hapje en drankje terwijl je uitkijkt over de zee.

Al met al is Oost-Vlieland een geweldige bestemming voor iedereen die houdt van geschiedenis, stranden en de natuur. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en biedt nog steeds veel historische bezienswaardigheden. Tegelijkertijd is het een bruisende en gezellige plek met veel leuke cafés en restaurants. En natuurlijk is er het strand, waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de zon, de zee en het uitzicht.